user
e
sv

Oyuncular İçin Yeni İşletim Sistemi: AtlasOS Nedir?

1462 okunma — 25 Şubat 2023 23:49

Windows işletim sistemi üzerinde belli oynamalar ve modifiyeler her zaman çok popüler olmuştur. İşletim sisteminin bazı özellikleri kapatılarak spesifik işler ve oyunlar için özelleştirilmiş sürümler ortaya çıkmaya devam ediyor. AtlasOS isimli işletim sistemi ise eski diyebileceğimiz donanıma sahip olanlar için en iyi Windows 10 deneyimi sunmak üzere hazırlanmış. Peki, nedir bu AtlasOS?

Projenin resmi web sitesine baktığımızda, CPU üzerindeki bilgi işlem stresini azaltmak için bazı geliştirmeler yapıldığını görüyoruz. Bunun için çalışan işlem sayısı azaltılmış. Aynı zamanda sistem gecikmesi de düşürülmüş. ISO dosyası resmi Windows imajlarına kıyasla küçük olduğundan dolayı işletim sistemi daha az yer kaplıyor. Bir başka detaya gelince, Windows telemetri devre dışı bırakıldığı için gizliliğe odaklanılmış. Böylece kullanıcılar ve kodlayıcılar AtlasOS’un Windows 10’a gerçekte ne tür değişiklikler getirdiğini kolaylıkla kontrol edebiliyor.

Orijinal Windows 10 21H1 sürümüyle karşılaştırıldığında, AtlasOS’un 0.5.2 sürümü, çalışan işlem sayısını 185’ten yaklaşık 35’e düşürüyor. Bellek kullanımında büyük bir fark var; 1,5 GB’tan 600 MB’a iniyor. Ayrıca AtlasOS yaratıcıları, işlem gecikme süresinin 3.09’dan 2.55’e düştüğünü vurguluyor.

AtlasOS, Spectre ve Meltdown gibi modern Intel ve AMD işlemcilerdeki donanım güvenlik kusurlarına karşı uygulanan hafifletme önlemlerini devre dışı bırakıyor. Geliştiriciler görünüşe göre güvenlik özellikleri/yamalarını pek umursamıyor. Özetle her şey performans odaklı yapılmış. AtlasOS’un oyun odaklı olduğundan söz etmiştik. Bu bağlamda oyuncuların pek ilgisini çekmeyen Güvenilir Platform Modülü (Trusted Platform ModuleTPM), BitLocker, Windows Defender, Ses Tanıma, Geri Yükleme Noktaları ve Sistem Sıfırlama gibi standart (güvenlik) özelliklerin tümü de kaldırılmış.

Atlas Projesi’nin açık kaynaklı doğasına geçelim. Sistem üzerinde modlama yapabilmek için kullanılan ana araç, kapalı kaynaklı bir yazılım olan NTLite olarak biliniyor. AtlasOS’un yaratıcıları, nihayetinde kullanıcıların işletim sisteminin özel bir ISO’sunu ücretsiz olarak oluşturmalarına yardımcı olacak bir komut dosyası sağlamak istediklerini söylüyorlar.

Her şeyi ortaya koyup değerlendirme yaptığımızda AtlasOS açıkçası tartışmalı bir işletim sistemi. Güvenlik özelliklerinin çoğu devre dışı bırakıldığından dolayı her zaman bir risk var. Bu nedenle kullanan kişilerin her adımını dikkatli atması gerekli. Ayrıca yeni veya biraz eskimiş bir bilgisayara sahip olanlar orijinal Windows’u kullanmaya devam edebilir. Ancak bilgisayarınızda çoğunlukla oyun oynuyorsanız ve sisteminiz eskiyse AtlasOS’a şans vermeyi düşünebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım, yalnızca güvenlik özellikleri değil, farklı birçok özellik de devre dışı bırakılmış.

Kaynak : https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/oyuncular-icin-yeni-isletim-sistemi-atlasos-nedir/
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli