user
e
sv

Hangi işletim sistemi? MacOS mi Windows mu?

1094 okunma — 18 Şubat 2023 23:06

Yeni bir bilgisayar almayı düşünenlerin kendisine sorduğu en önemli sorulardan birisi de hangi işletim sistemi, MacOS mi Windows mu sorusudur. Peki bu sorunun doğru yanıtı hangisi?

Bilgisayar pazarının geneline baktığımızda temel hakimiyeti olan iki işletim sistemi olduğunu söyleyebiliriz. Microsoft’un Windows’u ve tabi ki Apple’ın MacOS’i. Peki yeni bir bilgisayar alacak olan kişi bu işletim sistemlerinden hangisini tercih ederse daha doğru bir seçim yapmış olur?

Hemen baştan belirtelim. Bu sorunun net bir yanıtı bulunmuyor. Yani bir kişi için kesinlikle Windows’u seçmeli ya da MacOS’ten şaşmamalı diyemeyiz. Çünkü iki işletim sisteminin de kendilerine göre artıları ve eksileri mevcut. Burada temel nokta kullanıcının hangi işletim sistemi ile daha verimli çalışabileceği olmalıdır.

Çok basit bir kısas yapacak olursak, söz konusu oyun olduğunda Windows’un yerine MacOS’i tercih etmek çok da doğru bir seçim olmayacaktır. Çünkü pek çok oyun MacOS desteğine sahip değil. Dolayısıyla merakla beklediğiniz bir oyunu, sistemini ne kadar güçlü olursa olsun oynayamamak sizi hayal kırıklığına uğratabilir.

source:unsplash.com

Hangi işletim sistemi? MacOS mi Windows mu?

Genele baktığımızda, MacOS’in tercih sebeplerinden en önemlisi stabil bir yapıda olması diyebiliriz. Malum, Apple donanım odaklı bir yazılım üreticisi. Dolayısıyla bu noktada büyük bir avantaja sahip. Kendi ürünleri için kendi yazılımını ürettiğinden dolayı, uyumsuzluk söz konusu olmuyor. Bu sebepten ötürü yazılım ve benzeri işlerle uğraşanların ilk tercihi de MacOS’e sahip bir Mac oluyor.

Peki ya Windows işletim sistemine sahip bir PC? Elbette bu PC’yi de çeşitli işlerde kullanmak mümkün. Fakat Windows, MacOS’e nazaran daha kararsız bir yapıya sahip. Ayrıca Microsoft’un Windows 11’i hala stabil bir yapıya kavuşturmadığı gerçeğini de göz ardı etmememiz gerekiyor.

Elbette burada asıl önemli nokta, az önce de belirttiğimiz üzere kullanıcının işine yaracak olan yazılımların hangi işletim sisteminde daha verimli çalışıyor olması. Genele baktığımızda herhangi bir yazılımın Windows’ta çalışmama ihtimali yok denecek kadar az diyebiliriz. Lakin aynı şeyi Mac için söylemek çok da doğru olmayacaktır. Bu sebepten ötürü işletim sistemi tercihinde öncelikli olarak beklentilerinizi sıralamanız çok daha faydalı olacaktır.

Kaynak : https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/hangi-isletim-sistemi-macos-mi-windows-mu/
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli