user
e
sv

Uzayda büyük sızıntı! Dünya’ya düşecek mi?

1231 okunma — 15 Şubat 2023 17:07
Roscosmos'un UUİ'deki uzay araçlarından birinde daha sızıntı yaşandığı öğrenildi. İşte detaylar...

Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlenmiş bir Rus uzay aracında daha sızıntı yaşandığı bildirildi. Cumartesi sabahı, Rusya’nın Roscosmos uzay ajansı, Telegram üzerinde yaptığı duyuru ile UUİ‘ye yanaşan bir Progress kargo gemisinin kabin basıncını kaybettiğini açıkladı. NASA daha sonra basınç düşüşünün bir soğutucu sızıntısından kaynaklandığını söyledi.

NASA, “Progress 82 uzay aracındaki soğutma sıvısı kaybının nedeni araştırılıyor” dedi ve devam etti: “Progress 82 ile istasyon arasındaki kapaklar açık ve istasyondaki sıcaklıklar ve basınçlar normal. Soğutma döngüsü sızıntısından haberdar edilen mürettebat tehlikede değil ve normal uzay istasyonu operasyonlarına devam ediyor.”

Space.com‘un bildirdiğine göre Progress 82, 28 Ekim’de UUİ’ye ulaşmıştı. Cumartesi günü yapılan duyurudan önce, uzay aracının istasyondan 17 Şubat’ta ayrılması planlanıyordu. Roscosmos’un başlangıçta planlandığı gibi bu zaman çizelgesini uygulayıp uygulamayacağı şimdilik belli değil.

Rusyanın Progress uzay aracı, ikmal görevlerini tamamladıktan sonra Dünya’nın atmosferinde yanacak şekilde tasarlandı, yani Roscosmos’un bu sızıntıyı Dünya’ya geri döndükten sonra araştırması mümkün değil. Keşfin zamanlaması, ikinci bir Progress uzay aracının UUİ’ye kenetlendiği gün ve başka bir Rus uzay aracının uzay istasyonunda bir sızıntı yaşamasından iki aydan kısa bir süre sonra geldi.

Rusya’nın Soyuz MS-22 uzay aracı, Aralık ayında kozmonotlar Dmitri Petelin ve Sergey Prokopyev yaklaşık yedi saatlik bir uzay yürüyüşüne hazırlanırken soğutma sıvısı sızdırmaya başladı. Roscosmos daha sonra olayı bir meteor çarpmasına bağladı.

Roscosmos, UUİ’de acil bir durum olmadıkça uzay aracının insanları taşımak için uygun olmadığına karar verdi. Ajans, Petelin ve Prokopyev‘in yanı sıra NASA astronotu Frank Rubio‘yu Dünya’ya geri getirmek için bu ayın sonlarında başka bir Soyuz gemisi fırlatacak.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/guncel/uzayda-buyuk-sizinti-dunyaya-dusecek-mi-63eab33bc91f5d00c254f1c0
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli