user
e
sv

Hayat kurtaracaklar! İşte geleceğin teknolojisi

1128 okunma — 09 Nisan 2021 16:28
Uçan araçlar, her elektronik cihazın akıllanması ve Cyberpunk ya da Altered Carbon dünyası... Gelecek bu şekilde düşünülse de şu an için bunlar bir hayalden ibaret. Yine de gerçekliğe dönecek olursak, drone teknolojisi kendini göstermeye yetiyor. İşte geleceği tasvir eden drone tasarımları ve hayatımızda büyük yer edinmesi beklenen araçlar...

Faydalı tasarımlarla dikkat çeken drone tasarımları arasında yerli üretim olarak geliştirilen ilk uçan araba Cezeri, ilerleyen yıllarda karşımıza çıkacak. Benzer şekilde NASA için geliştirilen bir başka drone da geleceğe dair fikir veriyor.

2

Gelecek demişken NASA’nın yeni görevine gönderme yapan bu drone tasarımı gerçekten de etkileyici görünüyor. 3B dijital tasarımlarıyla bilinen Anton Weavar tasarımı olan bu araç, Mars’ın 2030 hedefleri doğrultusunda geliştirildi.

Mars’taki bölgelerin izlenmesi için düşünülen ve tasarlanan bu araç, gelecek dönemde Mars’taki yaşamın kalıntılarını araştırmak için konsept tasarımı geliştirildi.

NET GUARD DRONE

NET GUARD DRONE 

Hayat kurtarıcı bir drone olan The Net Drone, acil durumlarda yükseklerden atlamak zorunda kalan kişilerin altına file çekerek zarar görmesini engellemek adına geliştirildi.

KÜÇÜK TASARIMDA BÜYÜK GÖREV

KÜÇÜK TASARIMDA BÜYÜK GÖREV 

Oldukça küçük bir tasarımla bizleri karşılayan bu drone, acil durumlarda dörde bölünüyor ve insanların hayatını kurtarıyor. İHA olarak tasarlanan bu drone, güvenli bir taşıma sağlıyor.

FPV

FPV 

DJI’ın yeni drone’u olarak tanıtılan FPV, pek çok açıdan geleceğe ışık tutuyor. Çok şık bir tasarımla karşımıza çıkan bu drone aynı zamanda DJI FPV Remote Controller 2 kontrolcüsüne ve DJI Motion Controller gibi kumandalarla geliyor. Bunlara ek olarak sürükleyici uçuş deneyimi sunan bu drone 4K/60fps çekim yapmayı sağlıyor.

Yeni cihazın bünyesindeki 12 Megapiksellik kamera sayesinde 4K/60p’ye ek olarak 1080p/120p video çekebiliyor. DJI’ın diğer drone’larına kıyasla özel olarak 140 km/s hıza çıkabiliyor.

HEM HELİKOPTER TASARIMINDA HEM DE İNSANSIZ

HEM HELİKOPTER TASARIMINDA HEM DE İNSANSIZ 

Letonya merkezli Dartz Motorz, insansız hava araçlarına estetik dokunuşlar yaparak, daha fonksiyonel hale getiriyor. Farklı bir drone deneyimi sunmayı vadaden şirket, insansız hava araçlarının ve helikopter tasarımını birleştiriyor.

BLACK BEE 

Dartz Prombdrone Black Bee olarak adlandırılan bu araç, eğimli araçların dezavantajlarını ortadan kaldırırken bir helikopter ve insansız uçağın avantajlarını sağlayan drone profesyonelleri Fixar ile geliştirildi. Fixar 007 Outdoor modelini temel alan şirket bir helikopter gibi kalkış ve iniş yapabilir ve yüksek bir uçuş menzile sahip.

Hongik Üniversitesi öğrencileri tarafından geliştirilen bu drone, günlük kullanıcılar için geliştirildi. Otonom drone siz koşarken size kolaylıkla odaklanabiliyor ve aksiyonu kaybetmeyi engelliyor.

Özel bazı sensörlere sahip olan cihaz, hıza, performansa ve tekniklere bakıldığında ‘özel koşu’ modlarına sahiptir.

TESLADAN İLHAM ALIYOR

TESLA’DAN İLHAM ALIYOR 

Tesla’nın araçlarından ilham alan bu drone tasarımı, çok fütüristik görünüyor. Oldukça başarılı bir tasarım konsepti olan bu araç, en temelde Nikola Tesla’nın 100 yıl önceki öngörülerine dayanıyor.

Tesla’nın elektrikli araçlarında bulunan motor sistemiyle tasarlanan bu drone sistemi, büyük pervanelerle birleşiyor ve minimal çizgileri bünyesinde barındırıyor.

Çok fonksiyonlu bir drone tasarımı olan Alvix, hobi drone’u olarak geçiyor. Spor meraklılarına odaklanan ve kompakt tasarımıyla niş bir kitleye seslenin bu drone, kullanıcıların hoşuna gidecek cinsten, umuyoruz bu sadece konsept tasarımı olarak kalmaz.

Suda boğulan insanları kurtarmak için tasarlanan bu drone konsepti, Oasis olarak adlandırılıyor. Boing 737 Max’in neden olduğu kazalardan etkilenerek tasarlanan araç, arama kurtarma ekiplerine yardımcı olmak için geliştirildi.

Otonom olan bu araç acil durum anlarında olay yerine intikal edebilior ve kurtarılması gereken kişileri direkt arayıp bulabiliyor.

İnşaat halindeki binalar için saha araştırması yapmak üzere tasarlanan bu drone, SiteWasp olarak adlandırılıyor. Bİnaların yüksek çözünürlüklü taramalarını yaparak verileri bilgisayarlara gönderebiliyor.

CEZERİ TÜRKİYEDE BİR İLK OLACAK

CEZERİ TÜRKİYE’DE BİR İLK OLACAK 

Türkiye’nin geliştirdiği uçun araba Cezeri de bu noktada karşımıza çıkıyor. Yalnızca sağlık sektöründe değil askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirildi. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlandı.

İlk kez TEKNOFEST 2019 tarihinde karşımıza çıkan araç, henüz bir tarih verilmese de 3/4 yıl içinde test kullanımlarının başlaması bekleniyor. İlk uçuşunu geçen yılın son çeyreğinde tamamlayan Cezeri, tasarımıyla da dikkat çekiyor. Türkiye’nin ilk uçan arabası olacak Cezeri için son gelişmeler de takip ediliyor.

Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye’nin ilk uçan arabası Cezeri, ilk uçuş testlerini geçtiğimiz yılın eylül ayında başarıyla tamamladı.

  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli