user
e
sv

Deprem bölgesindeki iletişim sorununu Aksungur İHA çözüyor!

1435 okunma — 10 Şubat 2023 11:43
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir Aksungur İHA'nın vatandaşlar için cep telefonu iletişim hizmeti sunduğunu duyurdu.

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremle birlikte karşılaşılan en büyük sorunlardan birisi de iletişim. Konuyla ilgili çalışmalar son hız devam ederken, kısa bir süre önce önemli bir gelişme yaşandı. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir sosyal medya hesaplarından yapmış olduğu paylaşımlarla Aksungur İHA’nın bölgedeki vatandaşlar için cep telefonu iletişim hizmeti sunmaya başladığını duyurdu.

Aksungur İHA deprem bölgesindeki iletişim sorununu çözüyor

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde saat 04.17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bir başka deprem de 13.24’te ve 7.6 büyüklüğünde oldu. Bu sarsıntılar, Kahramanmaraş’ın yanı sıra Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Malatya, Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Şanlıurfa ve Hatay’da da yıkıma neden oldu.

Depremle birlikte maalesef iletişim konusunda da sıkıntılar yaşanmaya başladı. Hatta konuyla ilgili dün bir açıklama yapıldı ve depremler nedeniyle üç operatörün depremden etkilenen 10 ilde yer alan 8.900 baz istasyonundan 2.451 adedinin aldıkları ciddi hasar sebebiyle devre dışı kaldığı ifade edildi.

Sismik izolatör, deprem anında meydana gelen sarsıntıyı en aza indiriyor ve hayat kurtarıyor. Peki, sismik izolatör nedir?

İletişim sorununun çözülmesi için çalışmalar son hız devam ederken, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, sosyal medya hesaplarından geliştirmekte oldukları teknolojinin ilk kez uygulamayı afet bölgesinde gerçekleştirdiğini duyurdu.

Aksungur İHA’nın hem anlık görüntü artardığı hem de üzerine yerleştirilen baz istasyonuyla bölgedeki vatandaşlara cep telefonu iletişim hizmeti sunduğu belirtiliyor.

50 saate kadar mobil iletişim sağlayan Aksungur, Turkcell altyapısıyla bölgede TUSAŞ tarafından üretilen ülkemizdeki ilk çift motorlu İHA Aksungur’a entegre edilen sivil baz istasyonu, depremden zarar gören Hatay üzerinde görev yapmaya başladı.

Aksungur; gözetleme ve keşif faaliyetlerinin yanı sıra baz istasyonu olarak da görev yapıyor. Uçan baz istasyonunun enerji ihtiyacı İHA’dan ve transmisyon ihtiyacı İHA’nın direkt bağlı olduğu uydu sistemi üzerinden sağlanarak, yaklaşık 50 saate kadar kesintisiz mobil ses ve data iletişimi verilebiliyor.

Aksungur‘a monte edilen baz istasyonunun daimi kapsama çapı 8 km ve daimi kapsama alanı ise 50 km2 çapında. Deprem bölgesinde uçuşa başlayan Aksungur, kritik alanlarda mobil baz istasyonlarının devreye girmesiyle yeni bölgelere intikal ederek iletişim sağlıyor. Öte yandan Turkcell’in geçmiş dönemlerde drone teknolojileri konusunda bazı eleştiriler de aldığını belirtmek gerekiyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/aksungur-iha-deprem-iletisim
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli