user
e
sv

Xiaomi’den telefonu saniyeler içerisinde şarj edecek teknoloji geliyor!

981 okunma — 31 Mayıs 2021 01:26
Xiaomi yeni şarj teknolojisini duyurmaya hazırlanıyor. Bu teknoloji ile çıkacak olan telefonlar 1 dakikadan kısa sürede saatlerce yetecek kadar şarj alabilecek.

Akıllı telefonların hayatımıza getirdiği yeniliklerden, daha doğrusu zorluklardan biri de şarj problemi. Günümüzde çoğu akıllı telefon günlük olarak şarja takılmak zorunda. Telefonların birçoğu da oyun gibi çok yoğun kullanım senaryolarında günü çıkaramıyorlar bile. Bunu aşabilmek için birçok yöntem deneniyor. Elektrik prizine erişim olmayan alanlar için powerbank denilen taşınabilir şarj cihazları hepimizin hayatına girmeye başladı. Birçoğumuz çantamızda veya arabamızda en az bir tane powerbank taşıyoruz.

Bu problemin ana sebeplerinden biri de ister lityum polimer olsun, ister lityum iyon olsun tüm lityum bataryaların belirli bir alanda belirli bir şarj kapasitesine sahip olabilmeleri. Bataryanın kapasitesi arttırılmaya çalışıldığında ister istemez bataryanın kapladığı alan da artıyor.


Xiaomi Mi 10 Ultra 120 Watt ile kablolu şarjda rekoru elinde bulunduruyor.

Bataryalar sürekli büyüyor

Günümüzde gelişen teknoloji ile cep telefonlarında ekran ve anakart gibi batarya harici donanımların daha ince veya daha küçük yapılmaları sağlanıyor. Bu sayede artık akıllı telefonlara biraz daha büyük bataryalar konulabiliyor. Samsung gibi bazı üreticiler de orta seviye cihazlarına incelikten taviz vererek 7000 mAh gibi daha önceden görmeye alışık olmadığımız  büyüklükte bataryalar yerleştirebiliyorlar.

Şarj problemi konusunda geliştirilen teknolojilerden biri de şarj hızının sürekli arttırılması. Geçmişte akıllı telefonlar 5 Watt gibi çok düşük şarj hızlarına sahipti. Hatta Apple 2020 yılında dahi iPhone 11 cihazlarının yanında 5 Watt’lık şarj cihazı veriyordu. Bu da 3 saatten uzun bir şarj olma süresi anlamına geliyordu. Gerçi Apple bu konudaki eleştirilere beklenmedik bir cevap vererek şarj cihazını kutu içeriğinden tamamen kaldırdı ya neyse…

Şarj hızında rekor üstüne rekor

Neyse ki bazı firmalar Apple’ın aksine şarj hızı ve şarj cihazları konusunda sürekli atılım yapmaya devam ediyor. Bu firmaların başta gelenlerinden birisi de Xiaomi. Son dönemlerde şarj hızı konusunda sürekli daha büyük rekorlara koşan firma şimdi de yeni bir rekor ile gündemde. Halihazırda 80 Watt’lık kablosuz şarj ve 120 Watt kablolu şarj ile hem kablolu, hem de kablosuz şarjda rekoru elinde tutan Xiaomi çok yakında bu rekorları daha da ileri götürme planında.

Xiaomi resmi Twitter hesabından yapılan bir paylaşım ile 31 Mayıs 2021’de, yani yarın yeni Xiaomi Hyper Charge teknolojisini tanıtacağını duyurdu. Aslında duyuruda teknolojinin kablolu mu yoksa kablosuz mu olacağı belli olmasa da zaten halihazırda kablosuz teknolojide rekorun tek sahibi Xiaomi’de oladuğu için yeni teknolojinin kablolu şarj konusunda olacağı düşünülüyor.

200 Watt şarj mı geliyor

Bu yılın başlarında Xiaomi’nin 200 Watt hızında şarj teknolojisi üzerinde çalıştığı ortaya çıkmıştı. Fakat kaynaklar bu konunun kablolu + kablosuz + ters şarj hızlarının toplamı olacağını öne sürerek heyecanı biraz azaltmışlardı. Şu anda Mi 11 Ultra 67 Watt kablolu, 67 Watt kablosuz ve 10 Watt ters şarj hızı ile toplamda 144 Watt şarj hızına sahip fakat bunları toplamak pek de mantıklı durmuyor işin açıkçası. Çünkü zaten Xiaomi’nin zaten 120 Watt hızında kablolu şarj olabilen Mi 10 Ultra modeli bulunuyor. Bu yüzden yeni kablolu şarj teknolojisinin paylaşımdaki gibi rekor olabilmesi için 120 Watt’tan yüksek olması gerekiyor. Bu da telefonun 1 dakikadan kısa sürede, yani saniyeler içerisinde 1 saatten daha fazla gidecek şarj alabilmesi anlamına geliyor.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/mobil/xiaomiden-telefonu-saniyeler-icerisinde-sarj-edecek-teknoloji-geliyor-60b3dfc61bad91073f5bf428
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli