user
e
sv

Kıyamet Buzulu’nun erimesi hızla artıyor

148 okunma — 16 Şubat 2023 17:24
Yeni bir çalışma, "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun daha hızlı eridiğini ortaya çıkardı.

Küresel ısınma ile birlikte Dünya’nın ortalama sıcaklıkları, her geçen yıl yükselmeye devam ediyor. Bu durum, özellikle kutuplardaki buzulların hızla erimesine neden oluyor.

“Kıyamet Buzulu” olarak adlandırılan Batı Antarktika’daki Thwaites buzulunu inceleyen bilim insanları; ön kısmında, sadece beş yıl içinde kırılmasına yol açabilecek ‘endişe verici bir çatlak’ bulduklarını açıklamıştı.

Hızla buz kaybediyor

13 ABD’li ve İngiliz bilim insanından oluşan ekip, 2019 sonları ve 2020 başlarında buzulda yaklaşık altı haftalık bir inceleme yaptı.

Bu kapsamda, “Icefin” olarak bilinen bir su altı robotu aracıyla sensörlerle bölgede araştırma yürütüldü.

Araştırmada, sıcak suyun yarıklara ve teras olarak bilinen diğer açıklıklara doğru ilerlemesi sonucu yaklaşık olarak ABD’nin Florida eyaleti büyüklüğündeki buzulda yılda en az 30 metre yanal erime meydana geldiği belirlendi.

Araştırmacılar, buzuldaki yarık ve teraslar vasıtasıyla erimenin Thwaites Buzulu sahanlığının çöküşünü tetikleyebileceğine işaret ediyor.

Thwaites Buzulu’nun rutin erimeleri sonucu yıllık olarak deniz seviyesindeki yükselişin yaklaşık yüzde 4 arttığı biliniyor.

Deniz seviyeleri hızla yükselebilir

Bilim insanları, Thwaites’in Batı Antartika’da doğal bir baraj görevi gördüğünü ve bu buzulun çökmesi halinde küresel deniz suyu seviyelerinin yaklaşık 3,5 metre yükselebileceğini tahmin ediyor.

Araştırmacılar, Thwaites buzulunun domino etkisi yaratarak Antarktika’daki diğer buzulları da peşinden sürekleyeceğini ve büyük bir felakete neden olabileceğini söylüyor.

600 milyar ton buz eridi

Öte yandan, New York Times tarafından NASA JPL’den alınan veriler kullanılarak yapılan 2017 analizine göre, Thwaites Buzulu 1980’den bu yana en az 600 milyar ton buz kaybetti.

Kaynak : https://www.ensonhaber.com/teknoloji/kiyamet-buzulunun-erimesi-hizla-artiyor
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli