user
e
sv

Türkiye’nin ilk yerli gözetim radarı göreve başladı!

120 okunma — 18 Şubat 2024 22:54
Milli Gözetim Radarı (MGR), Gaziantep Havalimanı'nda hizmet verecek şekilde kuruldu. İşte Türk hava sahasının yeni güvencesi MGR.

Yerli ve milli bir hava trafik kontrol radar sistemi Milli Gözetim Radarı (MGR) hizmete alındı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu tarafından yapılan açıklamaya göre MGR, Gaziantep Havalimanı’nda hizmet verecek.

Milli Gözetim Radarı ne işe yarayacak?

TÜBİTAK BİLGEM ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Milli Gözetim Radarı, geçtiğimiz gün itibarıyla görevine başladı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sistemin saha kabulünün tamamlandığını ve 1 milyon kilometrekarelik Türk hava sahasının izlenebileceğini söyledi.

Bakan Uraloğlu’nun açıklamasına göre MGR, Gaziantep’te kurulan radar yerleşkesinden faaliyet gösterecek. Sistemin 112 kilometre menzilli birincil radarı ile 370 kilometre menzilli ikincil radarı bulunmakta. Böylece hem yaklaşma hava trafiği hem de 370 kilometre içindeki saha kontrol trafiği yönetilebilecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı gazetecilere verdiği demeçte, “Hava trafik kontrol hizmetlerinin verimliliğini artıracak. Dışa bağımlılığı azaltacak. Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik gelişimine katkı sağlayacak” ifadelerini kullandı.

Radarın Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) standartlarına uygun olarak tasarlandığını ifade eden Bakan Uraloğlu, hava trafiğinin güvenli ve emniyetli şekilde yönetimine katkı sağlayacağını ifade etti. Ayrıca Hava trafik kontrolörlerinin iş yükünü hafifleterek hizmetlerin verimliliğini artıracak.

MGR’nin faaliyete girmesiyle Türkiye’nin hava trafik kontrol alanındaki yerlilik ve millilik oranı artmış durumda. Sistem, Türk mühendisler tarafından yerli imkanlar kullanılarak geliştirildi. Böylece havacılıkta dışa bağımlılık azalarak teknolojik altyapıya büyük katkı sağladı.

Kaynak : https://shiftdelete.net/milli-gozetim-radari-mgr
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli