user
e
sv

Elektrikli otomobillerin en büyük sorunu çözülüyor!

94 okunma — 30 Ocak 2024 01:41
Lityum-hava pil teknolojisinde önemli adımlar atıldı. 1000 defa şarj olabilen yeni batarya, 1700 km menzil sunuyor.

Elektrikli otomobil kullanımları yaygınlaştıkça şarj ve menzil sorunları da gündeme gelmeye başladı. Günümüzde kullanılan lityum-iyon pillerin ortalama menzili değişikenlik gösteriyorken, ABD’li araştırmacılar lityum-hava pil teknolojisinde önemli adımlar attı.

Rüya batarya: Lityum-hava pil nedir?

ABD’deki Argonne Ulusal Laboratuvarı ve Illinois Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları, elektrikli otomobiller başta olmak üzere teknoloji dünyasında devrim yaratabilecek bir buluşa imza attı. Son araştırmaya göre lityum-air (lityum-hava) piller seri üretime girebilir.

Ekip tarafından geliştirilen prototip lityum-hava bataryanın değerleri paylaşıldı. Buna göre testlerde 1000 şarj-deşarj döngüsüne dayanabildiği aktarıldı. Bu da gerçek dünya kullanımları için kabul edilebilir bir seviye. Aynı zamanda hızla bozulan önceki lityum-hava pillere kıyasla büyük bir gelişme anlamına geliyor.

“Rüya batarya” olarak adlandırılan lityum-hava teknolojisi, kilogram başına yaklaşık 3000 watt/saat enerji kapasitesi sunuyor. Bu da 300 watt/saat olan lityum-iyon bataryalarından yaklaşık 10 kat daha güçlü olduğu anlamına geliyor.

Lityum-iyonun 4 katından fazla kapasiteye sahip olan lityum-hava bataryalar, elektrikli araçların tek şarjla 1700 km’ye varan menzillere ulaşmasını sağlayabilir. Günümüzde araçların 400-500 km menzillere sahip olduğunu düşünürsek, bu oldukça iddialı bir rakam.

Lityum-hava bataryaların 2030’a kadar otomobillere gelmesi bekleniyor. Ardından uçak ve kamyonlara da güç sağlaması planlanıyor. Bakalım bu teknolojiyi kullanan ilk marka kim olacak, yakın zamanda göreceğiz.

Kaynak : https://shiftdelete.net/lityum-hava-pil-teknolojisi
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli