user
e
sv

Ne Ford ne Chevrolet: Toplamları bu yeni marka kadar etmiyor!

183 okunma — 16 Ağustos 2023 14:46
Vietnamlı otomobil üreticisi VinFast, içten yanmalı motorlu araçlar konusunda dev markalar olan Ford ve Chevrolet'i geride bıraktı.

Elektriklenme hamleleriyle birlikte bambaşka isimlerde birçok yeni üretici görmeye başlıyoruz. İçten yanmalı motorların devri pazara hakimken hep bilindik markaların otomobillerinden bahsederdik. Şimdiyse bir Android telefon çılgınlığı misali her yandan bambaşka elektrikli otomobil üreticisi ortaya çıkıyor. Onlardan biri olan VinFast ise neredeyse hiç satış yapmadan Ford ve Chevrolet gibi iki eski devi geride bıraktı. İşte detaylar…

VinFast, Ford ve GM’i solladı geçti!

Daha önce adını duydunuz mu bilemeyiz ama VinFast isimli bir elektrikli otomobil markası Ford ve General Motors’u solladı. Vietnamlı elektrikli otomobil üreticisi VinFast 2017 yılında kuruldu. Aradan geçen 6 yıllık süreçte 5 adet model piyasaya süren marka dünya pazarına tam olarak açılmadı. Fakat bu durum pazarda rakip olarak gördüğü devlerin önüne geçmesine mani olmadı.

VinFast hiç kar etmeden Ford ve Chevrolet'i geride bıraktı!

New York Nasdaq’ta hisseleri işlem gören VinFast henüz kar elde etmemiş olmasına rağmen hisseleri gün sonunda 37 doların üzerinde kapandı. Bu durum Ford ve General Motors’un 48 ve 46 milyar dolarlık değerlerini neredeyse ikiye katlayan 85 milyar dolarlık bir şirket değeri anlamına geldi. Konuyla ilgili olarak birçok tahmin ve değerlendirme de bulunmakta.

VinFast isimli şirket Vietnam’ın en zengin adamı olan Pham Nhat Vuong’a ait. Ve bu işlem artışındaki değerlenme servetine tam olarak 39 milyar dolar ekledi. Düzenleyici belgelere bakıldığındaysa VinFast şirketine ait hisselerin yüzde 99’luk kısmının Vietnam’ın en büyük holdingi Vingroup JSC tarafından kontrol edildiğini gösteriyor ki holdingin kurucusu da yine Pham Nhat Vuong.

Kısacası konuyla alakalı birçok açık kapı bulunmakta. VinFast’in bir paravan şirket olarak kullanılıyor olması vb. gibi birçok farklı iddia ortaya atılmakta. Fakat borsa işlemlerine ve diğer konulara bakıldığında her şey kurallara uygun gibi görülüyor. Ayrıca Vietnam’ın konumu itibariyle EV liderliğini Çin’den alabileceği yönünde tahminler de var.

Kaynak : https://shiftdelete.net/vinfast-ford-general-motors-gecti
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli