user
e
sv

Telefonunuz dinleniyor olabilir: Bu uygulamaya dikkat edin!

270 okunma — 26 Mayıs 2023 08:17
Ünlü bir şirketin siber güvenlik uzmanı, popüler bir uygulama üzerinden telefonların dinlendiğini açıkladı. İşte detaylar

Akıllı telefon kullanımının son derece popüler olduğu günümüzde gizlilik, önceki yıllara kıyasla çok daha fazla önem arz ediyor. Dikkatli bir şekilde incelemeden telefonunuza indirdiğiniz uygulamalar veya bu uygulamalara gelen yazılım güncellemeleri zaman zaman kötü niyetli geliştiricilerin uygulama üzerinden sizlerin bilgilerine ulaşabilmelerine olanak sağlıyor.

Son olarak bir siber güvenlik uzmanı tarafından ifşa edilen bir skandal, bir uygulamanın arka planda sürekli olarak ortamı dinleyerek gizlilik ilkelerini ihlal ettiğini gözler önüne serdi. Uzman ismin açıklamasına göre söz konusu uygulama, bu ses kayıtlarını düzenli olarak uygulama geliştiricisine iletiyor. İşte detaylar

Şu ana dek 50 bin uygulama kullanıcısının telefonu dinlenmiş!

Lukas Stefanko adlı bir siber güvenlik uzmanının yaptığı açıklamaya göre iRecorder Screen Recorder adlı ekran kayıt uygulaması, her 15 dakikada bir kez ortam sesini kaydediyor. Kaydettiği ses kayıtlarını şifreleyerek harici bir sunucuya yükleyen uygulama, binlerce kullanıcısının özel bilgilerini sessizce topluyor.

Siber Güvenlik

iRecorder Screen Recorder adlı Android uygulaması, Eylül 2021 tarihinde kullanıcı deneyimine sunulmaya başlamış. Yayımlandığı dönemde sadece amacına hizmet eden masum bir uygulama olarak nitelendirilebiliyor olsa da Ağustos 2022 tarihinde aldığı bir güncelleme sonrasında kullanıcı verilerini kaydetmeye başladı. 50 bin kullanıcı tarafından indirilip kullanılan kötü niyetli uygulama, söz konusu skandalın ortaya çıkmasının ardından hızlıca Google Play’den kaldırıldı.

Google Play Store’un kötü niyetli uygulamayı hızlıca yayından kaldırmasıyla birlikte tehlikenin farkında olmayan yeni kullanıcıların yapabileceği indirmelerin önüne geçildi. Ancak uygulamayı aktif olarak kullanmakta olan 50 bin kullanıcının gerekli kontrolleri sağlayarak hızlıca önlem almaları gerekiyor.

Gizliliğinizi korumak adına telefonunuzdaki uygulamaların güncel izinlerini kontrol etmenizi, otomatik güncellemeleri kapatarak her güncellemede izinleri gözden geçirmenizi ve yalnızca güvenilir geliştiricilerin yayımladığı uygulamaları indirmeye dikkat etmenizi tavsiye ediyoruz.

Kaynak : https://shiftdelete.net/bu-uygulama-telefonunuzu-dinliyor
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli