user
e
sv

Kablosuz kulaklık alacaklara müjde! Qualcomm, o özelliği ücretsiz yaptı

131 okunma — 20 Mart 2023 15:07
Qualcomm, birçok markanın desteklediği aptX kodek bileşenlerinden bazılarını Android Açık Kaynak Projesi'ne (AOSP) ekleyeceğini duyurdu.

Kablosuz kulaklıklar, günümüzde kodek problemleriyle gündeme geliyor. Qualcomm, birçok markanın desteklediği aptX kodek bileşenlerinden bazılarını Android Açık Kaynak Projesi’ne (AOSP) ekleyeceğini duyurdu.

Qualcomm, aptX bazı kodek bileşenlerini ücretsiz sunacak

1980’lerde Dr. Stephen Smyth tarafından üniversite projesi olarak geliştirilen aptX, günümüze kadar ulaşmayı başardı. Gerçek zamanlı ses verisi sıkıştırma için kullanılan aptX algoritması, düşük gecikmeli kablosuz uygulamalar için yazılım ve programlanabilir donanım biçiminde kullanıma sunulan fikri mülkiyetle genişledi.

Qualcomm, aptX bazı kodek bileşenlerini ücretsiz sunacak

Yakın zamana kadar telefon üreticileri, telefonlarında Qualcomm’un çiplerini kullansalar bile aptX codec bileşenlerini desteklemek için bir telif ücreti ödemek zorundaydı. Samsung, telif ücreti nedeniyle aptX kodek desteği sunmayacağını açıkladı.

ANC (aktif gürültü engelleme) teknolojisine sahip olacağı belirtilen Nothing Ear (2) özellikleri sızdırıldı. İşte detaylar…

Akıllı telefon pazarında en büyük yonga seti sağlayıcılarından biri olan Qualcomm, 2015 yılında aptX kodek isim haklarını satın aldı. Açıklanan bilgilere göre Qualcomm, aptX’in standart ve HD versiyonları açık kaynak hale getirecek. Ancak, aptX Adaptive ve aptX’in nadiren kullanılan düşük gecikmeli sürümü gibi aptX’in daha gelişmiş sürümleri dahil değilmeyeceği duyuruldu.

Konu hakkında açıklama yapan şirket, “Birkaç ay önce, Android Açık Kaynak Projesi’ne klasik aptX ve aptX HD için kodlayıcıları dahil etme kararı aldık. Qualcomm lisansı altında, bu kodlayıcıların gerçekten de yürürlükteki anlaşmalar uyarınca AOSP kapsamında mevcut olduğunu söylemekten heyecan duyuyoruz. Olağan iş süreçlerimize göre, aptX ve aptX HD kodlayıcıların AOSP’ye eklenmesi dışında aptX lisanslaması değişmeden kalacak.” ifadelerine yer verdi.

Kaynak : https://shiftdelete.net/qualcomm-aptx-bazi-kodek-bilesenlerini-ucretsiz-sunacak
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli