user
e
sv

Siber saldırılarla elektrikli araçlar hacklenebilir mi?

423 okunma — 05 Mart 2023 23:32
Dijital yaşamda gerçekleşen yenilikler insanlara birçok soruyu düşündürüyor. Siber dünyada gerçekleşen olaylar elektrikli araç sahiplerinin akıllarında merak uyandıran soruların ortaya çıkmasını sağlıyor.

Sanal ortamda gerçekleşen siber suçlar, araç sürücülerini tedirgin ediyor. Özellikle de elektrikli araç sahiplerinin bu konuda düşündüğü sorular, birçok cevabın peşinde dolaşıyor;

Elektrikli araçlar hacklanebilir mi? Elektrikli araçlar hacklenebilir mi Evet, hacklenebilirler. Siber güvenlik saldırılarına karşı savunmasız olanlar yalnızca elektrikli araçlar olmamakla birlikte, elektronik konsollara ve dijital anahtarlıklara sahip içten yanmalı motorlu araçlar da hacklenmeye yatkındır.

Neyse ki elektrikli araçların hacklenmesi nadir görülen bir durumdur, ancak hangi elektrikli araç hack’lerinin gerçekleşebileceğinin ve bunların aracı ve performansını ne şekilde etkileyebileceğinin farkında olmak önemli görülmektedir.

ELEKTRİKLİ ARAÇLAR HANGİ YOLLARLA HACKLENEBİLİR?

Elektrikli araçlar, sürüşün birçok yönüyle ilgilenen karmaşık sistem yazılımlarına sahiptir. Herhangi bir nedenle bilgisayar korsanının elektrikli aracınızın sisteminin güvenlik kodlarına erişim sağlaması durumunda, kişisel bilgilerinize erişebilir ve bazı işlevleri uzaktan kontrol edebilirler. İyi haber şu ki, karmaşık güvenlik duvarı sistemleri aracın tamamen ele geçirilmesini önleyerek bilgilerinizin bu durumda zarar görmesini engelliyor.

Elektrikli araçların hacklenmesi, sürücü asistanı veya bilgi ve multimedya sistemi gibi işlevleri etkileyebilir. Eğer aracınızın bilgisayarında şifreler veya banka bilgileri varsa, bunların da hacklenmeye açık olacağını unutmamanız gerekiyor.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN HACKLENDİĞİNE DAİR İŞARETLER NELERDİR?

Eğer elektrikli aracınızın performansı yeterli değilse ve hacklenmiş olabileceğinden şüpheleniyorsanız, bu işaretlere dikkat edin;

Hızlı akü tükenmesinin gerçekleşip gerçekleşmediğinden emin olun

Piliniz gizemli bir şekilde olması gerekenden daha hızlı tükeniyorsa, bunun nedeni bir bilgisayar korsanlığı olabilir.

Zayıf frenleme ve hızlanma tepkisini tespit edin

Eğer elektrikli aracınız pedal kontrollerine yavaş tepki veriyorsa, bu bir bilgisayar korsanlığının sonucu da olabilir.

Arabanızın içinden kayıp eşyalar veya şüpheli hesap hareketlerini kontrol edin

Bilgisayar korsanları genellikle hırsızlıkla motive olurlar. Bu, anahtar sistemini veya banka şifrelerinizi ve verilerinizi ele geçirerek aracınıza fiziksel erişim sağlamak anlamına gelebilir.

KONUYU KISACA ÖZETLEYECEK OLURSAK:

  • Elektrikli araçların hacklenmesi mümkündür ancak bu nadir görülen bir durumdur ve araştırmacılar, elektrikli araç üreticilerinin herhangi bir sistem hatasını düzeltebilmeleri için neyin mümkün olduğunu göstermek amacıyla bunu üstlenmişlerdir.
  • Elektrikli aracın yazılımı hacklenirse, aracınızın bilgisayarında sakladığınız özel bankacılık veya kişisel bilgileriniz açığa çıkabilir ve bazı işlevler bilgisayar korsanlarının kullanımına sunulabilir.
  • Araştırmacılar, yansıtılan görüntüleri kullanarak Tesla’nın Otopilot özelliğini hackleyebilmiş ve stereo, ışıklar ve pencereler gibi işlevleri uzaktan ele geçirebilmiştir.
  • Elektrikli aracınızın hacklenmiş olabileceğine dair işaretler arasında hızla tükenen bir batarya, zayıf pedal tepkisi ve fiziksel veya veri hırsızlığı sayılabilir.
Kaynak : https://www.haber7.com/teknoloji/haber/3307022-siber-saldirilarla-elektrikli-araclar-hacklenebilir-mi
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli