user
e
sv

Yapay zeka sayesinde Spider Man filmindeki Doktor Ahtop tarzı uzuvlar geliştirilebilir!

460 okunma — 04 Mart 2023 16:41
Yapay zeka üzerine gelişmeler son 2 aydır oldukça yüksek seviyelere gelmiş durumda. Robotik olarak ilerleme kaydeden bu teknoloji sayesinde artık uzuv, kol, kanat ve dokunaçlar geliştirilebilecek.

Yapay zekanın son birkaç ayda büyük ilerleme kaydetmesiyle, insanlığın Cyberpunk oyunundakine benzer distopik geleceğine doğru adımlar azalmaya başladı diyebiliriz.

Bilim adamlarına göre, günlük görevlere yardımcı olmak için fazladan bir koldan, bizi süper kötülere dönüştürecek kanatlara ve dokunaçlara kadar, vücudumuza takılan robot parçalarının dahil olduğu yeni gelişmelerin yolda olduklarını belirtti.

Dokunaç, kol ve kanatlar artık hayal değil

Cambridge Üniversitesi MRC biliş ve beyin biriminde bilişsel sinirbilim profesörü olan Tamar Makin, The Guardian’a verdiği demeçte, suçlu çetelerini ortadan kaldırabilecek veya evlerin tepesine atlamamıza izin verebilecek Cyberpunk 2077 tarzında bir dünyanın yakında olduğunu söyledi.

Mutfakta yemek pişirirken sebzeleri doğrarken çorbayı karıştırabilmek için fazladan bir kol istiyorsanız, ekstra bir robot kolu takma ve bağımsız olarak kontrol etme seçeneğiniz olabilir” dedi.

Yapay zeka sayesinde ekstra kol ve dokunaçlara sahip olabileceksiniz!

Bilim adamları yıllardır bu alanda deneyler yapıyor. En ünlü örneklerden birisi de, Makin’in Cambridge Üniversitesi’ndeki bir meslektaşı olan Dani Clode tarafından yaratılan 3D baskılı “üçüncü başparmak”tır. Bu ek uzuv, garsonların fazladan tabak taşımasına yardımcı olmak ve inşaat işçilerinin çivi çakarken kirişleri yerinde tutması dahil olmak üzere çeşitli işyeri uygulamalarında düşünülerek tasarlanmış.

Bilimkurgu filmlerindeki gibi beyinden henüz kontrol edilmese de, parmak, kullanıcının iki ayak başparmağının altındaki basınç sensörleri tarafından kontrol edilebiliyor.

Harici robotik cihazları kontrol etmek için beyinde veya omurilikte elektrotların kullanılmasına yönelik araştırmalar olsa da Makin, bu invaziv yaklaşımın sağlıklı insanlar üzerinde yapıldığı takdirde etik olmayacağına inanıyor.

Makin ayrıca gelişen teknoloji sayesinde kanat ve dokunaç eklemenin de artık bir olasılık olduğunu söylüyor.

Asıl mesele kontrol. Yani kanatlar aslında çok basit çünkü yukarı ve aşağı sadece bir serbestlik derecesi var. Ama dokunaç gibi daha karmaşık bir şey yaptığınızda, çok fazla kontrole ihtiyacınız olacak.” Dedi.

Bu tür robotik gelişmeler yıllardır kullanılıyor. Çevikliği ve dengeyi geliştirmek için tasarlanan 2019’daki robotik kuyruğu da hatırlatmadan geçmeyelim.

Yapay zeka sayesinde Spider Man filmindeki Doktor Ahtop tarzı uzuvlar geliştirilebilir! - Resim : 2

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/guncel/yapay-zeka-sayesinde-spider-man-filmindeki-doktor-ahtop-tarzi-uzuvlar-gelistirilebilir-640202a96b327541662d498b
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli