user
e
sv

Türkiye’de Yapay Zeka Genel Müdürlüğü Kuruldu

345 okunma — 29 Aralık 2025 14:09
Ülkemizde Yapay Zeka Genel Müdürlüğü kuruldu. Türkiye'nin yapay zeka stratejisi ve veri merkezi altyapısı artık yeni ellerde.

Millî Teknoloji ve Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü kurulmasına dair karar, bugün Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile resmen yürürlüğe girdi. Bu adım, ülkemizin dijital dönüşüm ve teknoloji ekosistemi için kritik bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Yapay zeka genel müdürlüğü ve teknoloji altyapısı

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bünyesindeki Millî Teknoloji Genel Müdürlüğü, isim değişikliğine giderek Millî Teknoloji ve Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü adını aldı. Bu birim, veri merkezi ve bulut bilişim altyapılarını geliştirmek için yeni stratejiler oluşturacak. Ayrıca veri merkezlerine yönelik kriterleri ve standartları belirleyerek belgelendirme süreçlerini yönetecek.

Yeni yapının stratejik görevleri nelerdir?

Genel müdürlük, yapay zeka teknolojilerinin güvenilir ve etik ilkelere uygun geliştirilmesini sağlayacak. Bununla birlikte insan kaynağı kapasitesini artırarak Ar-Ge faaliyetlerine güçlü destekler sunacak. Kurum ayrıca, gerekli mevzuat düzenlemelerini yaparak uluslararası iş birliklerini geliştirecek ve ulusal ölçekte koordinasyonu sağlayacak.

Bugün Sayın Cumhurbaşkanımızın imzasıyla Resmi Gazetede yayımlanan Kararlarla Yapay Zeka altyapı ve ekosistemimizin gelişimi için önemli adımlar atıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızda Millî Teknoloji Genel Müdürlüğü, bugünden itibaren “Millî Teknoloji ve Yapay Zekâ Genel… pic.twitter.com/RQg8qcUDbD— Mehmet Fatih KACIR (@mfatihkacir) December 25, 2025

Kamuda yapay zeka dönemi başlıyor

Cumhurbaşkanlığı Siber Güvenlik Başkanlığı bünyesinde Kamu Yapay Zekâ Genel Müdürlüğü kuruldu. Bu yeni kurum, kamudaki yapay zeka uygulamalarına yönelik mevzuat çalışmalarını yürütecek. Ayrıca dijital devlet bağlamında veri yönetişimi ilkelerini belirleyecek. Böylece tüm kamu kurumları arasında ortak veri alanı altyapısı güvenli bir şekilde hayata geçecek.

Kaynak : https://shiftdelete.net/turkiyede-yapay-zeka-genel-mudurlugu-kuruldu
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli