user
e
sv

Uzaya gidiş kolaylaşacak: SpaceX, Ticari uzay istasyonu kuruyor

278 okunma — 11 Mayıs 2023 16:03
Açıklanan bilgilere göre SpaceX, Los Angeles merkezli Vast ile dünyanın ilk ticari uzay istasyonu için çalışmalara başladı.

Geçtiğimiz ay yeni bir dünya rekoru için çalışmalara başlayan SpaceX, ticari uzay istasyonu için kolları sıvadı. Açıklanan bilgilere göre SpaceX, Los Angeles merkezli Vast ile dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu kuracak.

SpaceX, dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu kuruyor

Uluslararası Uzay İstasyonu ömrünün sonuna yaklaşırken, SpaceX ve Los Angeles merkezli girişim Vast, ilk ticari uzay istasyonunu fırlatma planını açıkladı. SpaceX, Ağustos 2025 gibi erken bir tarihte, istasyonun ana modülü Haven-1’i alçak Dünya yörüngesine göndermek için bir Falcon 9 roketi kullanacak.

SpaceX, dünyanın ilk ticari uzay istasyonunu kuruyor

Haven-1’e kısa bir süre sonra daha büyük Vast-1 modülü ve ardından dört astronotlu bir SpaceX Crew Dragon uzay aracı katılacak. Mürettebat daha sonra, Crew Dragon kapsülü ile Dünya’ya dönmeden önce yaklaşık 30 gün boyunca ana istasyonda yaşayacak ve çalışacak.

Konu hakkında açıklama yapan SpaceX yöneticisi Tom Ochinero, “Ticari astronotlarla birlikte, ticari bir uzay aracını ticari bir uzay istasyonuna fırlatan ticari bir roket kullanacağınız. Alçak Dünya yörüngesinin geleceği olarak gördüğümüz bu atılım için Vast ile ortak çalışma yürütüyoruz.” dedi.

2021’de uzay yerleşimi teknolojilerinde uzman olarak kurulan Vast, ilk görevdeki dört koltuğu da satacak. Müşterilerinin yerel ve uluslararası uzay ajansları ile bilim projelerinde yer alan özel kişileri içermesi bekleniyor. Fiyatlandırmanın henüz açıklanmadığını belirtelim.

SpaceX, dört mürettebat üyesine Falcon 9’da Crew Dragon uçuşu ve ayrıca uzay aracının içinde eve dönüş yolculuğu için eğitim verecek. Uluslararası Uzay İstasyonu 2031’de kullanımdan kaldırılacakken, özel şirketler astronotların alçak Dünya yörüngesinde yaşamaya ve çalışmaya devam edebilmesi için kendi istasyonlarıyla devreye girmeyi planlıyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/spacex-dunyanin-ilk-ticari-uzay-istasyonu-kuruyor
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli