user
e
sv

Mars’ta yaşam umudu! Çin uzay aracı su kanıtı buldu

207 okunma — 03 Mayıs 2023 12:33
Çin'in uzay aracı Zhurong'un verilerini inceleyen bilim insanları, Mars'ın düşük enlemlerinde yaşanabilir ortamlara işaret eden sıvı su kanıtları keşfetti.

Çin Ulusal Uzay Dairesi tarafından 2020 yılında uzaya fırlatılan Mars keşif aracı Tianwen-1, milyonlarca kilometrelik yolu sorunsuz tamamlayarak, şubat ayında Mars yörüngesine ulaşmıştı.

Aracın içerisinde yer alan Zhurong isimli gezgin ise, Mars’a iniş gerçekleştirmiş ve Çin, Mars’a araç indiren ikinci ülke olmuştu.

Mars’ta su kanıtı bulundu

Çin’in uzay aracı Zhurong’un verilerini inceleyen bilim insanları, Mars’ın düşük enlemlerinde yaşanabilir ortamlara işaret eden sıvı su kanıtları keşfetti.

Suyun Mars’ta yalnızca katı veya gaz halinde olabileceğine dair önceki düşüncelere meydan okuyan bu keşif, uzay aracının iniş alanındaki kumulların morfolojik özellikleri ve mineral bileşimleri analiz edilerek yapıldı.

Hakemli bilimsel dergi Science Advances’ta yayınlanan araştırma, yaklaşık 400 bin yıl öncesine kadar Mars’ta kar yağdığını veya don olduğunu ortaya koydu.

Bulgulara göre, 1,4 milyon ila 400 bin yıl önce kum tepelerindeki tuzlar, düşük sıcaklıklarda karın erimesine neden oldu. Bunun sonucunda da gezegen yüzeyinde tuzlu sıvı su ortaya çıktı.

Geçen yıl yine Zhurong’dan elde edilen bulgular, gezegende 700 milyon yıl kadar yakın bir tarihte sıvı suyun mevcut olabileceğine dair düşünceler doğurmuştu. Yeni kanıtlar bu tarihi çok daha öne çekmiş oldu.

Kaynak : https://www.ensonhaber.com/teknoloji/marsta-yasam-umudu-cin-uzay-araci-su-kaniti-buldu
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli