user
e
sv

Hidrojen yakıtlı uçak gökyüzü ile buluştu!

1166 okunma — 04 Mart 2023 09:13
Universal Hydrogen, hidrojen yakıt hücresine sahip 40 yolcu kapasiteli uçağının testlerini başarıyla gerçekleştirdi.

Fosil yakıtları terk ettiğimiz bugünlerde diğer tüm sektörlerde olduğu gibi havacılık da alternatif güç ünitesi arayışında. Bu süreçte hidrojen yakıt hücreli motorlar da alternatif bir güç ünitesi olarak öne çıkıyor. Bir süredir çeşitli şirketler hidrojen yakıt hücreli uçaklarının testlerine devam ediyor.

Uçakların motorları hidrojen yakıt hücreleri ile değiştiriliyor

Universal Hydrogen isimli şirket de bunlardan bir tanesi. Şirket, Federal Havacılık İdaresi’nden (FAA) deneysel uçuşa elverişlilik sertifikası aldıktan sadece haftalar sonra 40 yolcu kapasiteli bölgesel hidrojen yakıt hücreli uçağını başarıyla gökyüzüne taşıdı. ABD’nin Washington eyaletinden havalanan uçak, ortalama bin metre yükseklikteki uçuşunu gerçekleştirdi.

Universal Hydrogen, sıfır emisyonlu hidrojen yakıt hücreli uçağını havacılık sektörüne kazandırma misyonuyla 2020 yılında yola çıktı. Dash-300 modelinin test aracı olarak kullanıldığı testler oldukça başarılı sonuçlandı. Hidrojen yakıt hücresi ve elektrikli aktarma organlarına sahip olan test uçağı 40’tan fazla yolcu taşıma kapasitesine sahip. Şirket, proje tamamlandığında türünün şimdiye kadar gökyüzüne çıkan en büyük olacağını ifade ediyor.

ZeroAvia tarafından üretilen HyFlyer II, dünyanın en büyük hidrojen yakıt hücreli uçağı olma ünvanını da elinde bulunduruyor.

Bu ilk uçuş için, uçağın motorlarından biri Universal Hydrogen’in yakıt hücreli elektrikli aktarma organı ile değiştirildi. Diğer standart motor ise uçağın ve eski ABD Hava Kuvvetleri test pilotu Alex Kroll’un güvenliğini sağlamak için bırakıldı.

İlk test uçuşunu tamamlaması ile birlikte Dash-300 havalanan en büyük hidrojen elektrik uçağı olacak. Şirketin bu girişimi ile birlikte mevcut uçakların hidrojen yakıt hücreli aktarma organlarına dönüşümünün de önü açılmış oluyor.

Universal Hydrogen, ilk siparişini de almış durumda. Testlerin başarı ile tamamlanması durumunda, Connect havayolu şirketine 2025 yılına kadar 75 adet hidrojen yakıt hücreli uçağın teslim edilmesi planlanıyor.

Kaynak : https://shiftdelete.net/hidrojen-yakitli-ucak-gokyuzu-ile-bulustu
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli