user
e
sv

Avrupa Parlamentosu, Volkswagen’in gözünün yaşına bakmadı!

143 okunma — 16 Şubat 2023 11:34
Avrupa, sıfır karbon emisyonu konusunda işleri ne kadar ciddiye aldığını bugün bir kez daha ortaya koymuş oldu.

Avrupa Birliği, uzunca bir süredir otomobil üreticileri ile kanlı bıçaklı durumda. Özellikle birliğin en güçlü ülkesi konumunda olan Almanya ile Avrupa Birliğinin bir çıkmaz içine girdiklerini de gördük. Bu durumun sebebi ise tabi ki Avrupa Birliği’nin araç emisyonu konusundaki katı tutumu oldu. Nitekim birlik ile Almanya uzun bir süre sıfır emisyon politikasının ertelenip ertelenmemesi konusunda görüşmeler yaptılar ve sonuçta Avrupa Birliğini’nin dediği oldu.

Geçtiğimiz yıl alınan nihai karara göre, Avrupa Birliği’ne üye olan ülkelerin hiç biri 2035 yılından itibaren sıfır emisyon kuralına uymayan araç üretemeyecek. Tabi bunun meali aslında, içten yanmalı benzinli ve dizel araçlar 2035 yılından sonra Birlik içerisinde üretilemeyecek ve satılamayacak. Ancak burada ufak bir istisnayı da belirtmeden geçmeyelim. Yıl içerisinde 1.000’den fazla araç üretmeyen şirketler bu yasaktan muaf olabilecek.

Avrupa Parlamentosu, Volkswagen’in gözünün yaşına bakmadı!

İşte bünyesinde Volkswagen, BMW, Audi, Mercedes gibi dünya devlerini barındıran Almanya henüz bu kararı hazmedememişken, otomotiv devlerine bir darbede bugün vuruldu. Yeni karara göre, 2030 yılına kadar kademeli olarak emisyon düşürme politikası uygulanacak.

Biraz daha detay vermek gerekirse, Birliğe üye ülkelerde üretilen araçlar 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını %55 oranında düşürmek zorundalar. Bu tarihten sonraki 5 yıl içerisinde yani 2035 yılına gelindiğinde ise bu değerin %100 olarak sağlanması mecbur hale gelecek.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/otomobil/avrupa-parlamentosu-volkswagenin-gozunun-yasina-bakmadi-63ed42b50606b953050e95b1
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli