user
e
sv

Bu da oldu! Artık uçakları da yapay zeka kullanacak!

168 okunma — 15 Şubat 2023 16:00
Bir yapay zeka ajanı geçtiğimiz günlerde Lockheed Martin VISTA X-62A eğitim uçağını 17 saatin üzerinde uçurdu.

VISTA (Değişken Uçuş Simülasyon Test Uçağı), diğer hava araçlarının performans özelliklerini simüle etmek için yazılım kullanabiliyor. Bu vesileyle bu defa bir insan pilotu taklit etti.

Uçuş, Aralık ayında yapılan bir test döneminde gerçekleşti. Lockheed, AI’nın taktik bir uçakta ilk kez bu şekilde devreye girdiğini söylüyor. Amaç, platformu otonom olarak uçabilen uçak tasarımlarını test etmek için kullanmak.

ABD Hava Kuvvetleri Test Pilot Okulu (USAF TPS) araştırma direktörü Dr. M. Christopher Cotting yaptığı açıklamada, “VISTA, en yeni yapay zeka tekniklerinin geliştirilmesini ve test edilmesini yeni mürettebatsız araç tasarımlarıyla paralel hale getirmemize izin verecek. Üretilen yeni araç sistemleri üzerine odaklanan testlerle birleştirilen bu yaklaşım, mürettebatsız platformlar için özerkliği hızla olgunlaştıracak ve savaşçılarımıza taktiksel olarak ilgili yetenekleri sunmamıza izin verecek.” dedi.

Bu da oldu! Artık uçakları da yapay zeka kullanacak!

Lockheed’in skunk işleri bölümü, California’daki Edwards Hava Kuvvetleri Üssü’ndeki USAF TPS için VISTA’yı inşa etmek üzere Calspan ile birlikte çalıştı. Diğer şeylerin yanı sıra, F-35 Lightning II için sanal baş üstü ekranı ve sesli komut giriş sistemini geliştirmek için VISTA programı kullanılıyor.

USAF yakın zamanda VISTA X-62A’yı Lockheed’in Model Takip Algoritması (MFA) ve Otonom Simülasyon Kontrolü Sistemi (SACS) ile güncelledi. Entegre edildiğinde, bu sistemler VISTA’nın otonomi ve yapay zekadan yararlanan gelişmiş uçuş testleri gerçekleştirmesine yardımcı olacak.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/yazilim/bu-da-oldu-artik-ucaklari-da-yapay-zeka-kullanacak-63ec721cc177513e3378e5cf
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli