user
e
sv

Elektrikli araçlar soğuk iklimler için pek uygun değil

148 okunma — 03 Şubat 2023 22:11
Çoğu elektrikli araç, performansı veya menzili artırmak için güncellemeler alıyor, ancak Antarktika'nın tek EV'si, iklim değişikliğinin gerçekleri nedeniyle tek bir yeni ayar aldı.

Venturi, kıtadaki daha sıcak koşullar nedeniyle Venturi Antarktika elektrikli kaşifini geçen yılın başlarında güncellediğini açıkladı. Orijinal makine -50 santigrat kış sıcaklıklarında çalışacak şekilde tasarlandı, ancak güney kutup bölgesi şu anda -10 derecede nispeten ılık ve bu durum hem mürettebatı hem de performansı etkiliyor.

Şirket, kokpitte aşırı ısınmayı önlemek için Antarktika’nın önüne bir havalandırma sistemi ve hava girişleri eklerken, ek girişler güç elektroniğinin pişmesini engelliyor. EV’nin kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için yeniden tasarlanmış tekerlek dişlileri de gerekliydi. Daha sıcak olan kar dişlilere yapışıyor, sıkışıp sertleşirken titreşimler yaratıyordu. Gelecekteki güncellemeler, değişen kar tutarlılığı nedeniyle kaybedilen menzilin geri kazanılmasına yardımcı olacak. Antarktika 50 km kapsayacak şekilde inşa edilmiş durumda, ancak bilim adamları bunu 40 km ile sınırlandırıyor.

Elektrikli araçlar soğuk iklimler için pek uygun değil - Resim : 1

Elektrikli araçlar soğuk iklimler için pek uygun değil

Ars Technica, Venturi’nin EV’sinin Aralık 2021’den beri Belçika’nın Princess Elisabeth Antarktika İstasyonunda kullanıldığını belirtiyor. İki mütevazı 80HP motoru ve yalnızca 52,6 kWh pili (artı isteğe bağlı ikinci bir paket) var, ancak mesele ham güç değil. Tasarım, istasyon sakinlerinin emisyonlara katkıda bulunmadan veya nispeten bozulmamış bir bölgeyi kirletmeden araştırma yapmasına olanak tanıyor.

Venturi’nin bir süre iklimle ilgili benzer güncellemeler yaptığını göremeyebilirsiniz. Bununla birlikte, yenileme, küresel ısınmanın ulaşımı nasıl ince şekillerde etkileyebileceğini gösteriyor. Venturi ve diğer üreticiler, bir sonraki kaşiflerini Antarktika’nın eskisi kadar soğuk olmayacağı varsayımına göre tasarlamak zorunda kalabilirler.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/otomobil/elektrikli-araclar-soguk-iklimler-icin-pek-uygun-degil-63dd0e04f4911968e402a8da
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli