user
e
sv

Relativity Space’in 3D baskılı roketi yörüngeye ulaşamadı

231 okunma — 25 Mart 2023 09:39
Relativity Space, birden fazla denemeden sonra nihayet 3D baskılı roketini fırlattı, ancak sonuç olumsuz.

Başlangıçtaki Terran 1 aracı, çarşamba günü geç saatlerde Cape Canaveral’dan başarıyla kalktı, ancak ikinci aşama motorunun yalnızca anlık olarak ateşlenmesinden sonra yörüngeye ulaşamadı. Başarısızlığa neyin yol açtığı belli değil, ancak Relativity “önümüzdeki günlerde” bazı açıklamalar yapmayı vaat ediyor.

Şirket, misyonu hala bir başarı olarak nitelendiriyor. Terran 1, Max-Q’ya (maksimum dinamik basınç) dayandı, bu an 3D baskılı tasarım üzerinde en fazla stresi oluşturması beklenen an. Roket bir müşteri yükü taşımıyordu. Bunun yerine Relativity’nin 3D baskı sisteminden üretilen ilk metali taşıyordu.

CNN’in açıkladığı gibi uzay aracının önceki iki fırlatma girişiminde de sorunlar yaşandı. İlk kalkış için itici gazın zamanında soğutulmasında sorun yaşanırken, ikincisi hem ters giden bir tekne hem de ateşlemeden kısa bir süre sonra motorun otomatik olarak kapanmasına neden olan bir yazılım hatası nedeniyle başarısız oldu.

Relativity Space’in 3D baskılı roketi yörüngeye ulaşamadı

Relativity Space yeniden kullanılabilir Terran R roketinin planlanan 2024 lansmanından önce 3D baskı tekniğinin uygulanabilirliğini göstermek için harcanabilir Terran 1’i kullanıyor. Üretim süreci teorik olarak, yapımı daha ucuz olan ve haftalar içinde hazır olabilen daha basit, daha güvenilir roketler sağlıyor. Bu da, uyduları ve deneyleri yörüngeye taşıma maliyetlerini düşürebilir.

Bu lansman ilerlemeyi temsil etse de, testi tamamlamak için artan bir baskı var. Relativity’nin halihazırda OneWeb uydularının fırlatılmasını ve Impulse Space’in ticari Mars misyonunu içeren sözleşmeleri var. Ayrıca basit bir rekabet meselesi de bulunuyor: SpaceX, Blue Origin ve Rocket Lab gibi rakipler yerinde saymıyor ve herhangi bir aksilik Relativity’nin iş kazanma şansını sınırlıyor.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/bilim-teknik/relativity-spacein-3d-baskili-roketi-yorungeye-ulasamadi-641d8dfda36f0c70167f6a87
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli