user
e
sv

Hubble, etkileşim halindeki galaksiler arasında yeni yıldızların doğuşunu gözlemledi

59 okunma — 11 Şubat 2024 15:55
Uzayın derinliklerinde, Hubble Uzay Teleskobu'nun gözleri, galaksiler arasındaki kaotik etkileşimlerin ortasında yeni doğan yıldızları keşfetti.

Bu gözlemler, evrenin nasıl şekillendiğine ve yıldızların nasıl oluştuğuna dair bilgiler sunuyor. Etkileşim halindeki galaksiler, yıldız oluşumunu tetikleyerek kozmik danslarını sürdürürken, Hubble bu sürecin nadir görülen karelerini yakalayarak bilim dünyasına ışık tutuyor. Bu bulgular, evrenin dinamik yapısını ve galaksilerin birbirleriyle olan etkileşimlerinin yıldızların doğuşuna nasıl zemin hazırladığını gösteriyor.

Galaksilerin çarpışması, evrensel bir drama sahnesidir; sonuçları hem yıkıcı olabilir hem de yaratıcı. Bir galaksi, diğerinin yerçekimi kuvveti tarafından parçalanabilirken, bu etkileşim aynı zamanda gaz ve tozun kozmik dansı sırasında yeni yıldız nesillerinin doğmasına zemin hazırlayabilir. Hubble Uzay Teleskobu’nun yakın zamanda AM 1054-325 galaksisinde keşfettiği yıldız oluşumunun sıcak noktası, bu tezin mükemmel bir örneğidir. Yakındaki bir galaksinin yerçekimi çekimi nedeniyle alışılmadık bir şekle bürünen bu galaksi, yıldızların doğuşuna tanık oluyor.

Hubble, etkileşim halindeki galaksiler arasında yeni yıldızların doğuşunu gözlemledi

Bu galaksinin S şekli, binlerce ışık yılı uzunluğunda ve milyonlarca yeni yıldızın doğduğu bir kuyruk oluşturuyor. Araştırmacılar, 12 etkileşimli galaksiyi inceleyerek toplam 435 yeni yıldız kümesi keşfetti. Her küme, 1 milyona kadar bebek yıldızı barındırabiliyor. Randolph-Macon College’dan baş yazar Michael Rodruck’un açıklamasına göre, kuyruklardaki genç nesnelerin bolca bulunması, küme oluşum verimliliği hakkında çok şey anlatıyor. Yerçekimi kuyrukları sayesinde, aksi halde var olmayacak yeni yıldız nesilleri oluşuyor.

Bu çalışma, Hubble’dan yeni gözlemlerle eski arşiv verilerini birleştirerek, bu gelgit kuyruklarındaki yıldız kümelerinin yaşlarını ve kütlelerini çözümledi. En büyük sürpriz, kümelerin sadece 10 milyon yaşında ve çok genç olmalarıydı. Ancak bu kümelerin uzun süre var olup olmayacağı belirsiz. Bir araya gelerek küresel yıldız kümeleri oluşturabilirler veya orijinal galaksinin yerçekimi çekiminde kalarak etrafında bir hale oluşturabilirler. Bireysel yıldızlar bile yapıdan tamamen ayrılarak yalnız galaksilerarası yıldızlar haline gelebilir.

Arizona State Üniversitesi’nden araştırmacı Sanchayeeta Borthakur, bu gözlemlerin yıldızların nasıl ve hangi süreçlerle oluştuğu hakkında bilgi verdiğini belirtiyor. Bu bilgi, kendi galaksimizdeki yıldızların nasıl oluştuğunu anlamak için kritik öneme sahip. Araştırma, Royal Astronomical Society’nin Aylık Bildirileri’nde yayımlandı.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/bilim-teknik/hubble-etkilesim-halindeki-galaksiler-arasinda-yeni-yildizlarin-dogusunu-gozlemledi-65c734b6850c3d69b2043863
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli