user
e
sv

3D yazıcı ile yapılan roket, uzay yolculuğunda sınıfta kaldı!

257 okunma — 12 Mart 2023 09:45
Relativity Space'in 3D baskı roketi Terran 1 için düzenlenen ikinci fırlatma girişimi başarısız oldu. İşte detaylar.

Uzay sektöründe dev firmalar arasında yarış devam ederken, finansal olarak aşılması gereken maliyetler bulunuyor. Relativity Space isimli şirketin 3D yazıcı kullanarak ürettiği Terran 1 roketi ise bu maliyetleri azaltmayı planlıyor. Ancak geçtiğimiz gün iki kez fırlatma testine sokulan roket, başarısız oldu.

3D baskı Terran 1 roketi, fırlatmada başarısız oldu

Relativity Space’in dünyanın ilk 3D baskı roketini fırlatma konusundaki planı suya düştü. Cumartesi günü gerçekleştirilen test kapsamında Terran 1 isimli roket, iki başarısız denemede bulundu. İlk fırlatma hava ihlalleri nedeniyle ertelendi. Ertelenen fırlatma; bir uydunun, uzay aracının menziline girmesiyle yeniden durduruldu.

Bu iki aksiliğe rağmen son bir fırlatma girişimi daha gerçekleştirildi. Ancak şirket, Terran 1’in motorları ateşleyemediğini fark edince fırlatmayı iptal etti. Bu aksamaya rağmen, roketin hala hayatta olduğunu ve yakında daha fazla bilginin paylaşılacağını söyledi.

ABD havacılık şirketi Relativity Space tarafından 3D yazıcı ile inşa edilen Terran 1 roketi uzaya çıkmaya hazırlanıyor.

Terran 1, tüm malzemeleri ve 10 motoru dahil olmak üzere kütlesinin yüzde 85’i 3D baskı ile hazırlanan bir roket. Fırlatış denemeleri başarısız olsa da, uzay yolculuğu teknolojisinde önemli bir dönüm noktasını temsil ediyor.

Üretim sürecinin zamanla roketleri daha ucuz ve daha hızlı hale getirmesi bekleniyor. Şirket, Terran 1 roketini sadece 60 günde geliştirdiğini ve özel görevlerin tamamlanmasının yaklaşık 12 milyon dolara mal edildiğini ortaya koydu.

Relativity Space’in bir diğer hedefi ise uzay aracının yaklaşık yüzde 90’ını 3D yazıcıda hazırlanmış parçalardan yapmak. 3D baskı roket için yeni fırlatışın testinin ne zaman yapılacağı hakkında detaylar şimdilik belli değil.

Kaynak : https://shiftdelete.net/3d-yazici-terran-1-firlatma-basariz
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli