user
e
sv

Google, Gemma isimli yeni bir AI modeli tanıttı

55 okunma — 22 Şubat 2024 16:02
Google, yapay zeka alanında yeni bir adım atarak, Gemma adını verdiği hafif bir açık AI modelini piyasaya sürdü.

Bu yeni model, özellikle kaynakları sınırlı olan geliştiriciler için büyük bir fırsat sunuyor. Gemma ile Google, yapay zeka teknolojilerinin daha geniş bir kullanıcı kitlesi tarafından erişilebilir olmasını hedefliyor. Bu yenilikçi adım, yapay zeka uygulamalarının geliştirilmesini kolaylaştırırken, aynı zamanda teknolojinin potansiyelini genişletiyor.

Google, Gemini AI modellerini oluşturmak için kullanılan aynı araştırma ve teknolojiyi kullanarak yarattığı Gemma adında açık bir AI modeli yayınladı. Şirket, Gemma’nın açık topluluğa katkıda bulunma amacı taşıdığını ve geliştiricilere “sorumlu bir şekilde AI inşa etme” konusunda yardımcı olmayı amaçladığını belirtiyor. Bu bağlamda, Gemma ile birlikte Sorumlu Üretken AI Araç Kiti’ni de tanıttı. Bu kit, bir hata ayıklama aracı ve Google’ın deneyimlerine dayanan AI geliştirme için en iyi uygulamalar rehberi içeriyor.

Google, Gemma isimli yeni bir AI modeli tanıttı

Şirket, Gemma’yı iki farklı boyutta sunuyor — Gemma 2B ve Gemma 7B. Her ikisi de önceden eğitilmiş ve talimatla ayarlanmış varyantlarla geliyor ve her ikisi de bir geliştiricinin dizüstü veya masaüstü bilgisayarında doğrudan çalışacak kadar hafif. Google, Gemma’nın anahtar kriterler açısından çok daha büyük modelleri geride bıraktığını ve her iki model boyutunun da piyasadaki diğer açık modellerden daha üstün performans gösterdiğini belirtiyor.

Güçlü olmasının yanı sıra, Gemma modelleri güvenli olacak şekilde eğitildi. Google, modelleri eğitmek için kullandığı verilerden kişisel bilgileri otomatik tekniklerle temizledi ve Gemma’nın talimatla ayarlanmış varyantlarının sorumlu davranışlar sergilemesini sağlamak için insan geri bildirimine dayalı pekiştirmeli öğrenme kullandı. Şirketler ve bağımsız geliştiriciler, mevcut açık modellerin ihtiyaçlarını karşılamak için yeterince güçlü olmadığı durumlarda, AI destekli uygulamalar oluşturmak için Gemma’yı kullanabilir.

Google, gelecekte daha çeşitli uygulamalar için daha fazla Gemma varyantını tanıtmayı planlıyor. Şimdilik, modellerle çalışmaya başlamak isteyenler, şirketin Kaggle veri bilimi platformu, Colab not defterleri veya Google Cloud üzerinden erişebilir.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/yapay-zeka/google-gemma-isimli-yeni-bir-ai-modeli-tanitti-65d6fa39e76c5007120caca8
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli