user
e
sv

Altay tankının TSK envanterine gireceği tarih belli oldu!

210 okunma — 23 Mart 2023 14:52
Türkiye'nin önde gelen savunma sanayii projelerinden Altay tankının çıkış tarihi de belli oldu. İşte ayrıntılar...

Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Özellikle de İHA ve SİHa projeleriyle dikkat çeken yerli şirketlerimiz diğer alanlarda da kendini gösteriyor. Son olarak BMC Savunma, düzenlediği “Basın ve Medya Buluşması” ile yerli ve milli savunma sanayi projelerine dikkat çekti. Etkinlikte Türkiye’nin önde gelen savunma sanayii projelerinden Altay tankının çıkış tarihi de belli oldu. İşte ayrıntılar…

Altay tankı ne zaman TSK envanterinde olacak?

BMC Savunma tarafından düzenlenen etkinliğin odağında elbette ki Altay tankı vardı. Ayrıca yeni nesil Fırtına Obüsü ve yeni nesil zırhlı Araç Altuğ 8×8 gibi ürünler hakkında bilgilendirme yapıldı. Etkinlikte pek çok merak edilen soru cevaplandı. Bunlardan en çok dikkat çeken Altay’ın ne zaman hizmete gireceği oldu. BMC CEO’su Murat Yalçıntaş, Altay tankının ilk iki adedinin üretiminin son aşamaya gelindiğini ve Nisan ayının sonunda Türk Silahlı Kuvvetleri’ne test için teslim edileceğini açıkladı. Biz de sizler için Sakarya’ya gittik ve bu etkinliği yerinden takip ederek tanka yakından göz atma fırsatı bulduk. ShiftDelete.Net Genel Yayın Yönetmeni Tolga Cem Küçükyılmaz’ın çektiği videoya aşağıdan göz atabilirsiniz.

Bildiğiniz üzere Altay uzun süredir savunma sanayii meraklılarının gündeminde olan ve beklediği bir projeydi. Bu uzun bekleyişin de nedeni açıklandı. Tankın yurt dışından tedarik edilmesi öngörülen motor ve transmisyon gibi alt sistemlerin ihracat izinleri sebebiyle teslim alınamadığı için projenin geciktiğini belirten şirketin genel müdürü Mehmet Karaaslan, bu gecikme sayesinde tamamen farklı bir tankın geliştirildiğini söyledi.

Ruslar bu kez de Bayraktar TB2 modeline karşı denemelerde bulundu. Karadeniz açıklarında yaşanan olay ile ilgili ayrıntılar haberimizde…

BMC yetkililerine göre, testlerin başarıyla tamamlanması durumunda, yerli motor kullanan Altay tankı 2026’nın ikinci yarısından seri üretilmeye başlanacak. Peki 2026’da tam anlamıyla hizmete girecek tankın özellikleri neler?

Altay özellikleri

Editörün notu: Bu özellikler, yapılan açıklamalar ve ortaya çıkan sızıntılardan derlenmiştir. Tankın yerli motorlu versiyonu 2026’da çıkacağı ve geliştirme süreci hala devam ettiği için tablo ile gerçek değişkenlik gösterebilir.

Altay tankı

Aktif koruma sistemi eklenen yeni Altay Tankı’nda, yenilenen atış kontrol sistemi, yenilenen araç kontrol sistemi, değiştirilen Kore’den gelen yeni güç grubu ile beraber yerlileştirilen sistemlerden oluşuyor. Yerlileştirilen sistemler ise şu şekilde:

  • Hız azaltan
  • Nişancı 2. Derece görüş sistemi
  • Palet
  • Kule Çember dişlisi
  • Rotor
  • Mühimmat rafı
  • Periskoplar
  • Yakıt ve hidrolik pompaları
  • Mobil gizleme ağı
Namlu Çapı 120 mm (4,7 in)
Mürettebat 4 (komutan, nişancı, sürücü, doldurucu)
Zırhı Roketsan: Bor karbür esaslı yeni tip zırh.
Ana silahı MKEK 120 mm L/55 yivsiz top
Diğer silahları 1 × Aselsan SARP
12.7 mm ağır makineli tüfek / 40 mm bombaatar
Motor/Güç grubu BMC Batu V12 turbo dizel motor, 27.300 cc (1.670 cu in),
1.500 PS (1.100 kW)
Süspansiyon donanımı Hidropnömatik süspansiyon
Boş ağırlık T1 61.700 kg (136.000 lb) 61.7 ton
T2 65.000 kg (143.000 lb) 65 ton
(Konfigürasyonlara göre değişiklik gösterecek.)
Harekat menzili 450 km (280 mil)
Azami hızı 65 km/saat (40 mph) (asfalt),
45 km/saat (28 mph) (arazi)
Birim maliyeti 5.4 milyon dolar
Kaynak : https://shiftdelete.net/altay-tanki-seri-uretim-tarihi
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli