user
e
sv

iPhone’ların batarya ömrünü uzatmak için pratik ipuçları

514 okunma — 17 Şubat 2023 17:30
Apple’ın geçmişten bugüne satışa sunduğu iPhone modelleri, zaman içinde pek çok yeni özellik kazansa da, konu batarya ömrüne geldiğinde kullanıcıların şikayetleri onca yıl hiç kesilmedi. Peki iPhone’ların batarya ömrünü artırabilmek için nelere dikkat etmek gerekiyor?

Kullandığınız telefonun batarya ömrünün süresini belirleyen pek çok faktörü var. Örneğin iPhone 14 Pro, 14 Plus ya da 14 Pro Max modelleri arasında bir telefon tercih ettiyseniz, zaten en başından batarya ömrü tarafında seçiminizi yapmış oluyorsunuz. iPhone 14 Plus, bugüne kadar geliştirilen en uzun batarya ömrüne sahip iPhone modeli olma özelliğine sahipken, iPhone 14 Pro’nun da iPhone 14 Pro Max’e göre batarya tarafında daha zayıf kaldığı söylenebilir.

Ancak bu yazımızda aldığınız iPhone modelinin ne olduğunu dikkate almayacağız ve tüm iPhone sahipleri için batarya ömrünü artırmada iş görecek bazı pratik ipuçlarını paylaşacağız.

Pil ömrüyle ilgili ipuçlarına geçmeden önce pil ömrünüzü nasıl öğrenebileceğinizi paylaşalım. Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı yolunu izleyerek kullandığınız telefonun batarya ömrünü öğrenebilirsiniz. Kutusu ilk açtığınızda yüzde 100 olarak başlayan bu gösterge, zamanla azalıyor ve bataryayı doğru bir şekilde şarj edip kullandığınız ölçüde ömür daha çabuk ya da yavaş yavaş kısalıyor. Zaten bu pil ömrü seviyesinin ikinci el iPhone fiyatlarında da belirgin bir rol oynadığını bilmek gerekiyor.

Bu hatırlatmayı yaptıktan sonra şimdi pil tasarrufunda nelere dikkat edebileceğimize göz atalım:

Kablosuz ağı kapatın

Wi-Fi kullanma durumunuzun bulunmadığı anlarda (mesela dışarıda) Wi-Fi’ı kapalı konuma getirebilirsiniz. Böylece telefonunuzun kablosuz ağ arayışına da son vermiş ve güçten tasarruf etmiş olursunuz.

Ekran kilidi süresini kısın

Ekran kilidinin otomatik olarak kapanması için belirlenen sürenin geçmesi gerekiyor. Eğer ekranı sürekli açık bırakıyor ve unutuyorsanız Ayarlar > Genel > Otomatik Kilit yolunu takip ederek süreyi olabildiğince kısa tutmaya çalışın. Böylece sizden habersiz ekran açık kaldıkça, boş yere bataryadan enerji çalınmamış olur.

Bluetooth’u kapatın

Tıpkı Wi-Fi gibi, kullanmadığınız durumlarda Bluetooth’u kapatabilirsiniz. Ancak bu, başvuracağınız son adımlardan biri. Apple Watch, AirPods dahil pek çok ekosistem ürünü bu teknolojiden yararlandığından kullanıcıların çok da tercih etmeyeceği bir yöntem.

Hareketli duvar kağıtlarına son

iPhone’lar için geliştirilen pek çok duvar kağıdı var. Ancak bazıları var ki hareketli bir yapıya sahip ve bu zengin görsel şölenin de elbette bataryaya ek bir yükü söz konusu. Ayarlar > Genel > Erişebilirlik > Hareketi Azalt yolunu izleyerek bu ayarı kapatabilirsiniz.

Ekran parlaklığını düşürün

Ekran parlaklığı çoğu zaman ihtiyacımızından yüksek bir seviyede bulunur. Oysa bu parlaklık seviyesi ne kadar yüksekse, batarya da o oranda çabuk tükenir. Bunu önlemek için ekran parlaklığını gerekmedikçe çok fazla artırmamak iş görebilir.

Otomatik güncelleştirmelere dikkat!

App Store üzerinden her gün uygulamaların güncelleme isteğini görüyorsunuzdur. Bu güncellemeler, elbette bir işlem süreci gerektirdiğinden bataryaya da yük bindiriyor. İnterneti yoğun olarak kullanan bu işlemin otomatik yapılmaması için otomatik güncellemelerden kaçınabilirsiniz ve gerektiğinde siz güncellemeleri manuel olarak yapabilirsiniz.

Arkaplanda Uygulama Yenile özelliğini kapalı konuma getirin

Ayarlar>Genel yolu izlenerek Arkaplanda Uygulama Yenile özelliğini kapatabilirsiniz. Bu sayede uygulamalar arkaplanda çalışıp bataryaya ek yük olmazlar.

Düşük Güç Modu’nu unutmayın

Pek çok iPhone kullanıcısı, Düşük Güç Modu’nu gerektiği gibi kullanmıyor. Oysa bu özellik, kullanıcıların batarya gücüne fazlasıyla katkı sağlıyor ve asla ihmal edilmemeli. Standart olarak yüzde 20 seviyesinin altı görüldüğünde devreye giren bu mod, sizin manuel müdahalenize gerek kalmaksızın bataryayı optimize ediyor.

Telefona sık sık bakmaktan vazgeçin

Sanırız en zor kısma geldik. Birçoğumuz elimizde olarak ya da olmayarak telefona sıkça bakma eğilimine gireriz. Bu durum göz sağlığına olduğu kadar batarya ömrüne de zararlıdır. Sıkça telefona bakmayarak da bataryadan tasarruf etmek mümkün.

Gereksiz bildirimlere son

Bildirimlerin yoğunluğu da bir noktadan sonra batarya ‘canavarı’na dönüşebiliyor. WhatsApp, Telegram, Facebook, Instagram, e-mail’ler ve telefonda kurulu olan pek çok uygulamadan gelen bildirimler tam bir batarya düşmanıdır. Bu yüzden gerekmeyen bildirimleri kapatarak hem batarya ömrünü artırın, hem de bu sayede telefon ekranına daha az bakmış olursunuz.

Tüm bu saydıklarımız dışında güncel yazılım kullanmayı da ihmal etmeyin. Yazılımın güncel olmaması da bataryaya ek yük bindirebilir. Apple’ın sık sık yayınladığı güncellemeler, zaman zaman batarya üzerinde de iyileştirmeler yaptığından bu güncellemeleri atlamamakta fayda var.

Kaynak : https://mediatrend.mediamarkt.com.tr/iphonelarin-batarya-omrunu-uzatmak-icin-pratik-ipuclari/
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli