user
e
sv

James Webb teleskobu bir milyar ışıkyılı uzaklıkta, Samanyolu benzeri bir galaksi görüntüledi

247 okunma — 16 Şubat 2023 19:44
Avrupa Uzay Ajansı'ndaki (ESA) gökbilimciler, evimiz olan Samanyolu'na benzeyen sarmal bir gökadanın görüntüsünü yakalamak için James Webb Uzay Teleskobu'nu kullandılar.

Yıldız sistemi LEDA 2046648, Herkül takımyıldızında bizimkinden bir milyar ışıkyılı uzaklıkta yer alıyor ve binlerce galaksi, trilyonlarca yıldız ve sayısız gezegen içeriyor.

ESA, fotoğrafı 31 Ocak’ta yayınladı (bu hafta The NY Times tarafından tekrar gündeme getirildi). Uzay ajansı, bunu “teleskobun bilimsel operasyonlar için hazırlanırken yeteneklerini doğrulamak” için yalnızca bir kalibrasyon görüntüsü olarak tanımlıyor. ESA gökbilimcileri, 22 Mayıs 2022’de Webb teleskopunun Near InfraRed Camera (NIRCam) ile fotoğrafını çekti.

James Webb teleskobu bir milyar ışıkyılı uzaklıkta, Samanyolu benzeri bir galaksi görüntüledi - Resim : 1

James Webb teleskobu bir milyar ışıkyılı uzaklıkta, Samanyolu benzeri bir galaksi görüntüledi

Bu ultra güçlü kamera, en uzaktaki ışığın ürettiği daha uzun kızılötesi dalga boylarını dahi algılayabiliyor. Kırmızıya kayma, ışığın dalga boyunun bizden uzaklaştıkça uzamasını ve beklenenden daha kırmızı görünene kadar artmasını tanımlıyor. Evrenin genişlemesi nedeniyle oluşur: LEDA 2046648 gibi uzak sistemler Dünya’dan daha da uzağa hareket etmeye devam eder.

LEDA 2046648’i çevreleyen görünür lekelerin çoğu aynı zamanda galaksiler, ancak birkaç yıldız kırınım artış modelleriyle ayırt edilebiliyor. Görüntüdeki bazı nesneler Büyük Patlama’dan 300 milyon yıl sonrasına kadar eski olabilir.

Elbette, bir milyar ışıkyılı uzaklıktaki herhangi bir şeyin görüntüsü, galaksinin ışığını bir milyar yıl öncesinden gördüğümüz anlamına gelir. Bu nedenle gökbilimciler, Büyük Patlama’dan sonra yoğunlaşan yıldız türlerini ve çoğu gökadanın merkezinde süper kütleli karadeliklerin nasıl son bulduğunu netleştirmeye yardımcı olmak için bunun gibi erken dönem gökadalarını (ve hatta daha eskilerini) incelemeye hevesli.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/bilim-teknik/james-webb-teleskobu-bir-milyar-isikyili-uzaklikta-samanyolu-benzeri-bir-galaksi-goruntuledi-63edec52069bba162e4c9d1e
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli