user
e
sv

Uzayda maden arama çalışması başlıyor!

150 okunma — 02 Şubat 2023 15:39
Asteroit madenciliği bilim kurgu filmlerinden fırlamış bir fikir gibi görünebilir. Ama AstroForge isimli yeni bir şirket, bu fikri gerçeğe dönüştürmek istediğini açıkladı. İşte detaylar...

Bilimkurgu denildiğinde muhtemelen akla ilk gelen şeyler uzaylılar ve nefes alabileceğimiz bilinmeyen dünyalara yolculuk eden uzay gemileri olabilir.

Kaliforniya merkezli bir girişim, başka bir bilimkurgu parçasını alıp gerçeğe dönüştürmek istiyor. Kendini ilk derin uzay asteroit madenciliği şirketi olmaya adamış bir şirket olan AstroForge, bu yıl resmi olarak yolculuğuna başlıyor.

İki maddeyle plan başlayacak

Asteroitlerden ham malzeme toplamak için uzay aracı fırlatma fikri biraz abartılı görünebilir. Böyle bir girişimde pek çok farklı konuya dikkat edilmesi gerekecektir. Öncelikle, bu malzemeyi çıkarabilecek ve geri taşıyabilecek bir uzay aracı üretmeniz gerekiyor. Ayrıca, bu uzay araçlarının herhangi bir bakım gerektirip gerektirmeyeceğini ve hatta madencilik için hangi asteroitleri hedeflemek isteyebileceğinizi de düşünmeniz şart. AstroForge, macerasına bu ikinci madde ile başlamayı planlıyor.

Girişim şirketi, şu anda Dünya’dan 35 milyon kilometreden daha uzakta bulunan bir asteroidi izlemesine imkan tanıyacak iddialı bir ticari görev başlatmak için çalışıyor. AstroForge, PGM’ler olarak da bilinen platin grubu metalleri hedef aldığını söylüyor.

Paladyum gibi değerli nadir toprak metallerinin de dahil olduğu bu metaller, çeşitli endüstrilerde kullanılıyor. Ayrıca, asteroit madenciliği fikrinin, geçmişte önerilen bir başka fikir olan asteroitlerin içinde uzay istasyonları inşa etme fikrine göre çok daha az zorlayıcı olduğunu söyleyebiliriz.

AstroForge gibi şirketler asteroit madenciliğini kullanarak uzayda bekleyen engin kaynaklardan yararlanmayı umuyor. Elbette bu, Dünya‘da yaptığımız gibi bu kaynakları önemsemeden kullanmamız hakkında pek çok başka soruyu da gündeme getiriyor.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/guncel/uzayda-maden-arama-calismasi-basliyor-63da60dbced03e73df41ecd5
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli