user
e
sv

Çip krizini yok oluyor, teknolojinin fiyatı düşebilir!

3204 okunma — 10 Temmuz 2022 17:44
Çip krizinin etkileri global çapta hissedilmiş ve erkan kartlarından, otomobil fiyatlarına bilgisayar ürünlerinden beyaz eşyalara kadar etkisini göstermişti. Yıllar önce TSMC bu krizin geleceğini ön görmüş olacak ki önceden hazırlanmış ve etkileri en az hisseden firmalardan olmuştu.

Son iki yılda küresel bir kıtlığa neden olan çip krizi artık sona eriyor gibi görünüyor. Yonga üreticileri, tüketici teknolojisi şirketleri ve perakendeciler önümüzdeki ayların daha zorlu geçmesini bekliyor, ancak tüketiciler sonunda hem mevcut hem de yeni nesil ürünlerde iyi bir bulunabilirlik ve fiyatlandırma görecekler.

Bu yıl, akıllı telefon pazarı son birkaç yılın en kötü ilk çeyreğinden birini yaşadı. Küresel sevkiyatlar 2021’e kıyasla yüzde 11’den fazla düştü ve Avrupa pazarı on yıldaki en önemli düşüşünü gördü.

Bu düşüşün bir kısmı mevsimsellik nedeniyle bekleniyordu, bu nedenle Samsung gibi telefon üreticileri üretimlerini buna göre azaltmaya başladı. Bununla birlikte, Counterpoint araştırma şirketi piyasa analistleri, tüketici talebindeki daha pahalı 5G telefonlara doğru bir kayma sayesinde mobil yonga seti gelirlerinin 2022’nin ilk üç ayında yüzde 23 civarında büyüdüğünü açıkladı.

Çip sıkıntısı sona eriyor, her şey ucuzlayabilir!

Araştırma şirketine göre akıllı telefonlar için çip üreten firmaların global olarak oranları

Çip krizinin etkileri artık azalıyor

TSMC, bu yonga setleri için üretim yapan firmalardan bir tanesi ve en büyük aslan payını da bu firma aldı. SoC’lerin ve hücresel modemlerin tahmini yüzde 70’i Tayvanlı şirketin en son teknolojili (7nm, 6nm, 5nm ve 4nm) kullanılarak yapılıyor. Samsung, kalan çip siparişlerinin çoğunu alırken, şu anda alan etkili transistörleri ilk kullanan son teknoloji 3nm işlem teknolojisiyle daha fazla müşteri kazanmak istiyor.

TSMC’yi araştıran analistler, yonga seti satışlarının Mart ayında sona eren üç ay boyunca yıllık bazda yüzde dokuz düştüğünü buldular. Qualcomm‘un çip siparişlerinin çoğunu Samsung yerine TSMC ile yapacağı için bu durumun önümüzdeki aylarda değişmesi bekleniyor. Özellikle bu kararın, Koreli devin 4nm işlem teknolojisinde verim sorunları yaşandıktan sonra alınması da durumu özetliyor.

Akıllı telefon çipleri sevkiyatlarını gösteren tablo

Bu sorunlara rağmen, Samsung, 5nm ve 4nm düğümleri söz konusu olduğunda güçlü bir konuma sahip görünüyor. Şirket, 2021 yılının ilk çeyreğinde tüm gelişmiş mobil çiplerin yüzde dokuzundan azını sevk ederken, bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 60’ın altına düştü.

Genel olarak, akıllı telefonlara yönelik tüketici talebinin enflasyon ve yaklaşan küresel durgunluk korkusu nedeniyle önümüzdeki aylarda da düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte, son iki yılda birkaç şok yaşadıktan sonra teknoloji tedarik zincirinin nihayet iyileştiğine dair işaretler de var.

TrendForce raporuna göre, çip krizinin önceden beklenenden daha erken sona erebileceğini düşünüyor. Fabrikaların geneli, bu yılın sonuna doğru kapasitenin yeterince kullanılmamasına neden olacak kadar sipariş iptalleri dalgasıyla karşılaşmıştı. Artık bu durumun değişeceği düşünülüyor.

Kaynak : https://www.teknolojioku.com/guncel/cip-krizini-yok-oluyor-teknolojinin-fiyati-dusebilir-62c971d635deee3b3f32c0c4
  • Site İçi Yorumlar

En az 10 karakter gerekli